Kotlety mielone to klasyk naszej rodzimej kuchni – wiele osób jada je co najmniej raz w tygodniu. Jeżeli znudził Ci się ich tradycyjny wariant, dodaj do nich trochę żółtego sera. Zmieniona konsystencja, ulepszony i głębszy smak natychmiast podbije Twoje kubki smakowe, a domownicy będą mile zaskoczeni.
Kotlety mielone to potrawa, której nie trzeba nikomu przedstawiać. Większość osób za nimi przepada, ale niektórym mogły się już znudzić. Dlatego czasami warto postawić na coś nowego. Jednak nie trzeba całkowicie modyfikować przepisu – wystarczy dodać do masy na kotlety trochę żółtego sera. Po przekrojeniu wycieknie on z wnętrza, co jest ucztą również dla oczu.
Kotlety mielone z serem – przepis
Składniki:
1 czerstwa bułka
1 kg łopatki wieprzowej bez kości
120 g sera żółtego
1 jajko
bułka tarta
1 cebula
pieprz
sól
olej
Sposób przygotowania:
Kroimy mięso na mniejsze kawałki, mielimy je w maszynce i przekładamy do większego naczynia. W małej misce moczymy bułkę w mleku. Cebulę obieramy z łupiny, kroimy w niedużą kostkę i podsmażamy na złoty kolor. Przekładamy ją do mięsa. Dodajemy także jajko, bułkę odciśniętą z mleka bułkę, pieprz i sól. Masę dokładnie mieszamy. Kroimy ser żółty w dość dużą kostkę. Każdą z nich oblepiamy przyrządzoną masą, formując owalny kształt. Kotlety obtaczamy w bułce tartej i kładziemy na rozgrzany olej – smażymy z każdej strony. Podajemy na ciepło. Smacznego.