Jeśli wydaje Ci się, że ciasteczka można przygotować tylko w piekarniku, to jesteś w błędzie. Ciasteczka z poniższej receptury nie wymagają żadnego pieczenia. Wykonasz je bez problemu we własnej kuchni. Zapraszamy po przepis.
Domowe ciasteczka to świetny pomysł na smaczną przekąskę. Te samodzielnie zrobione mają ogromną przewagę nad kupionymi – dokładnie znamy ich skład i mamy kontrolę nad jakością produktów. Sprawdź naszą propozycję na pyszne ciasteczka czekoladowo-orzechowe bez pieczenia.
Przepis na ciasteczka czekoladowo-orzechowe
Składniki (na 24 nieduże sztuki):
2 szklanki cukru
pół szklanki miękkiego masła
3 szklanki płatków owsianych
pół szklanki mleka
1 szklanka masła orzechowego gładkiego
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie łyżeczka cukru z wanilią)
1/3 szklanki ciemnego kakao
Sposób przygotowania:
W naczyniu połącz płatki owsiane z masłem orzechowym. W garnku wymieszaj kakao i cukier, po czym ustaw naczynie na gazie. Wlej do niego mleko, dodaj masło i ekstrakt waniliowy. Masę doprowadź na małym ogniu do wrzenia, gotuj przez minutę, a następnie wymieszaj szpatułką. Wzbogać ją o płatki owsiane i masło orzechowe, całość połącz szpatułką. Duży talerz lub deskę wyłóż papierem do pieczenia. Za pomocą łyżki do lodów albo zwykłą łyżką wykładaj niewielkie porcje masy i lekko je rozpłaszczaj. Aby ciasteczka dobrze zastygły, wstaw je do lodówki – powinny się chłodzić ok. 25-30 minut.