Flaczki w nowej wersji. Koniec z nieprzyjemnym zapachem w kuchni

flaczki
fot. Pixabay

Flaczki to smaczna i pożywna zupa. Tradycyjnie przyrządza się je z żołądków wołowych lub cielęcych, które mają specyficzny, niekoniecznie przez wszystkich lubiany zapach. Dziś polecamy przepis na flaki drobiowe.

REKLAMA

Flaczki to smakowita zupa, bez której nie obejdzie się żadna rodzinna uroczystość. Nie może ich zabraknąć podczas chrzcin czy komunii. Są osoby, które zawsze z wielką chęcią zjedzą tę zupę, ale są też tacy, którzy za nią nie przepadają. Powodem jest głównie aromat, jaki towarzyszy gotowaniu tradycyjnych flaków. Jeśli chcesz go uniknąć, zamiast flaków wołowych lub cielęcych użyj drobiowych.

Flaczki drobiowe – przepis

Składniki:
2 ćwiartki kurczaka
75 dag żołądków drobiowych (indyczych lub kurczęcych)
1 pietruszka
1 cebula
kawałek selera
majeranek
2 marchewki
mały koncentrat pomidorowy
2 ząbki czosnku
2 listki laurowe
po 3-4 ziarna ziela angielskiego i czarnego pieprzu
słodka mielona papryka
czubata łyżka mąki
gałka muszkatołowa
2 łyżki masła
pieprz, sól
suszony imbir

Sposób przygotowania:
Przygotowanie zupy zaczynamy od oczyszczenia i opłukania żołądków drobiowych. Przekładamy je do garnka, zalewamy zimną wodą i stawiamy na palniku. Po zagotowaniu gotujemy je przez 5 minut. Następnie odlewamy wywar i ponownie zalewamy gorącą wodą – gotujemy do miękkości. Wyjmujemy je łyżką cedzakową, studzimy, a wywar odstawiamy.

REKLAMA

Żołądki kroimy w paski. Ćwiartki kurczaka oczyszczamy, płuczemy i zalewamy ok. 1 l chłodnej wody. Po zagotowaniu usuwamy szumowinę. Wrzucamy ziarna pieprzu, opieczoną cebulę, ziele angielskie, listki laurowe i doprawiamy solą – gotujemy ok. 40 min. Obieramy seler, pietruszkę i marchewki, płuczemy warzywa i trzemy na tarce o większych oczkach. Do gotującej się zupy dodajemy pokrojone warzywa, rozdrobnione żołądki i podgrzany bulion z gotowania żołądków. Wszystko gotujemy, aż mięso zmięknie. Kawałki kurczaka wyjmujemy i studzimy. Usuwamy skórę i kości, mięso kroimy, wrzucamy ponownie do bulionu. Do gotującej się potrawy dodajemy koncentrat pomidorowy, przeciśnięte ząbki czosnku i łyżkę majeranku. Gotujemy 5 minut. Doprawiamy gałką, solą, papryką, imbirem i pieprzem.

Na patelni roztapiamy masło, dodajemy trochę mąki i mieszamy do chwili, aż zasmażka lekko się zrumieni. Zestawiamy ją z palnika, wlewamy pół szklanki bulionu i mieszamy. Całość przekładamy do flaczków, mieszamy i gotujemy ok. 3-4 minuty. Zupę serwujemy ze świeżym pieczywem.

Podziel się: