Wielu osobom potrawy z ryżem kojarzą się przede wszystkim z kuchnią chińską. Jednak ryż z warzywami cieszy się coraz większą popularnością także na polskich stołach. Do dania nie trzeba dodawać żadnych wyszukanych warzyw – składa się ono z prostych i przystępnych produktów, które na pewno każdy znajdzie w swojej kuchni. W przepisie wykorzystamy m.in. groszek, paprykę, cebulę, marchewkę oraz kilka przypraw. Do przyrządzenia potrawy przyda nam się tylko jedna patelnia. Zatem jest to doskonała opcja na smaczny i zdrowy posiłek dla całej rodziny.
Ryż z warzywami – przepis
Składniki:
350 ml bulionu warzywnego lub wody
200 g ryżu
2 marchewki pokrojone w kostkę
pół szklanki brukselki
pół szklanki zielonego groszku
1 duża cebula
2 łyżki oleju do gotowania
3 łyżki sosu sojowego
1 posiekana papryka
pół łyżeczki mielonego czosnku
pół szklanki brokuła
świeża natka pietruszki
szczypta pieprzu
Przygotowanie:
Zagotowujemy w rondelku wodę. Wsypujemy do niej ryż, przykręcamy ogień i gotujemy go przez 20 minut. Na większej patelni lub woku rozgrzewamy tłuszcz. Posiekaną cebulę podsmażamy. Potem dodajemy groszek, paprykę, marchewki, brokuła, brukselkę, przyprawy i wszystko smażymy przez parę minut. Dodajemy ryż, dokładnie mieszamy i smażymy kolejną minutę. Wlewamy bulion lub wodę i dodajemy sos sojowy. Całość musi się zagotować. Gotujemy danie ok. 5-7 minut, co pewien czas mieszając. Dekorujemy nasze danie świeżą natką pietruszki.