Cukinia to warzywo o dość neutralnym smaku. Można z niej przygotowywać mnóstwo zupełnie różnych potraw, takich jak leczo, zupy, cukinię faszerowaną, placki, a nawet ciasta. Dobrym pomysłem jest zamarynowanie tego warzywa na zimę. Akurat teraz jest odpowiednia pora, aby się za to zabrać. Cukinia zerwana pod koniec lata i wczesną jesienią zachowa najwięcej smaku. Będzie smakowitą przekąską lub chrupiącym dodatkiem do obiadu, lub sałatek.
Cukinia na zimę – przepis
Składniki:
3-4 kg cukinii
kilka listków laurowych
garść ziela angielskiego
1 szklanka octu
1 szklanka cukru
3 łyżeczki soli
kilka gałązek kopru
4 szklanki wody
garść ziarenek pieprzu
garść ziaren gorczycy
Sposób przygotowania:
Najpierw przekrój warzywo wzdłuż. Jeżeli ma duże, twarde nasiona, usuń je dużą łyżką, a potem pokrój cukinię w półokręgi bądź słupki. Najlepiej, aby ich długość odpowiadała wysokości słoików. Na dnie każdego słoika umieść 5 ziaren pieprzu, gałązkę kopru, 4 ziarna gorczycy i tyle samo ziaren ziela angielskiego. Zacznij robić marynatę. W garnku zagotuj wodę z cukrem, solą i octem. Później zalej nią przygotowane słoiki i natychmiast je zakręć. Cukinię w słoikach pasteryzuj przez ok. 5-10 minut.