Jak zbierać grzyby? Jak rozpoznać które są jadalne, a które trujące? Poznaj 5 najważniejszych wskazówek dotyczących zbierania grzybów. Z pewnością Ci się przydadzą podczas wyprawy do lasu.
Grzyby uwielbiają prawie wszyscy. To świetny dodatek do dań takich jak bigos, pierogi, uszka, gołąbki. Wyśmienicie smakują też podsmażone na patelni z cebulką oraz śmietaną.
Sezon na grzyby trwa, dlatego warto dowiedzieć się które z nich są dla nas bezpieczne. Jadalne i niejadalne grzyby są czasami łudząco podobne. Jak zbierać grzyby? Zapoznaj się z pięcioma najbardziej przydatnymi wskazówkami przed wyprawą do lasu.
Jak zbierać grzyby? 5 najbardziej przydatnych wskazówek
Pamiętaj o tych zasadach, są niezwykle istotne dla nas i naszego zdrowia.
1. Miej pewność
Kiedy idziesz do lasu na grzybobranie musisz być odpowiedzialny. To znaczy, że nie możesz zbierać grzybów do których nie jesteś przekonany. Trzeba mieć całkowitą pewność co do wybranego grzyba.
2. Gorzki smak
Rozpoznajesz grzyba po jego gorzkim smaku i uważasz, że jest trujący? Nie wolno tego robić, bo śmiertelnie trujące grzyby nie muszą mieć gorzkiego smaku, a wręcz przeciwnie – słodkawy.
3. Uważaj na zbyt młode grzyby
Zbyt młode grzyby nie są w pełni dojrzałe, to znaczy, że nie zdołasz ich rozpoznać. A to dlatego, że niektóre cechy nie są jeszcze wykształcone.
4. Grzyby blaszkowate
Bardzo dużo gatunków trujących znajduje się właśnie w tej grupie grzybów – blaszkowatych. Tam gdzie dużo ich rośnie, z pewnością znajdują się też te szkodliwe.
5. Grzyby pod ochroną
Nie zbieraj i nie niszcz grzybów, które są pod ochroną. Nie niszcz także tych niejadalnych i trujących, np. muchomora sromotnikowego.