Chociaż pochodzenie tego słynnego deseru nie zostało ostatecznie rozstrzygnięte, to jedno jest pewnie – beza Pavlova zyskała popularność na całym świecie – od Australii, po Europę i Stany Zjednoczone.
To szykowne ciasto nie jest trudne do zrobienia. Jedyne czego wymaga to skrupulatności, precyzyjnego odmierzenia proporcji oraz zdolności estetycznych podczas dekoracji bezy. Dodatki mogą być różne – doskonale sprawdzają się świeże borówki, maliny, truskawki i porzeczki.
Beza Pavlova – przepis
Składniki:
1 szklanka (220 g) cukru pudru
150 ml białek jajek (z 4-5 jajek)
1 łyżeczka białego octu
1 łyżka mąki kukurydzianej
Do kremu:
50 g cukru pudru
370 ml śmietanki kremówki
1 łyżeczka ekstraktu lub esencji waniliowej
Do dekoracji:
maliny, jeżyny, jagody, truskawki.
Sposób wykonania:
Najpierw rozgrzewamy piekarnik do temp. 150℃. Białka oddzielamy od żółtek i odmierzany około 150 ml białek. Ubijamy je mikserem, a potem partiami dodajemy cukier, nie przestajemy miksować. Dodajemy mąkę kukurydzianą i ocet, mieszamy jeszcze przez moment na mniejszych obrotach. Spód tortownicy o średnicy 26 cm (może być większy) wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy masę na papier. Rozsmarowujemy ją na wysokość ok. 4-5 cm w okrągłym kształcie. Umieszczamy w piekarniku na 1,5 h. Po tym czasie wyłączamy piec i zostawiamy nim bezę (najlepiej na całą noc) do wystudzenia. Kiedy ostygnie, ostrożnie wyjmujemy spod jej spodu papier lub przenosimy ją na paterę. Schłodzoną śmietankę wraz z cukrem pudrem i esencją waniliową ubijamy mikserem na sztywno. Teraz masę wykładamy na bezę, równo ją rozprowadzamy, a wierzch ozdabiamy owocami. Smacznego.