Są osoby, które nie wyobrażają sobie poranku bez kawy. Napój wypity rano pobudza nas do życia, a w ciągu dnia dodaje nam energii. Niektórzy przepadają za kawą czarną, a inni koniecznie piją ją w towarzystwie mleka lub ulubionych przypraw. A co powiesz na kawę z solą? Dodaj tylko szczyptę, a poczujesz różnicę.
Kawa to popularny na całym świecie napój, zawierający kofeinę, która świetnie pobudza i stawia nas na nogi. Jednak większość ludzi ceni kawę za jej wyjątkowy smak i aromat. Mamy sposób, który pozwoli dodatkowo podkręcić te walory – wystarczy odrobina soli.
Kawa ze szczyptą soli – zupełna nowość
Sól to uniwersalna przyprawa, bez której wiele dań (np. pieczywo, żółte sery) nie miałyby smaku. Okazuje się, że niewielki dodatek tej przyprawy w podobny sposób działa na kawę. Gdy lekko posolimy napar, wtedy posmak goryczki nie będzie mocno wyczuwalny, a napój stanie się bardziej aromatyczny.
Jeśli lekko posolimy kawę, możemy ograniczyć też dodatek cukru. Wszak dosładzamy napój po to, by zniwelować jego gorycz. To rozwiązanie na pewno spodoba się osobom zwracającym uwagę na ilość kalorii w diecie.
Według Tajwańczyków sól otwiera nasze kubki smakowe, zatem pomaga nam lepiej wyczuwać poszczególne smaki. I to faktycznie działa. Czy słony karmel lub czekolada z dodatkiem soli nie są smaczne?