Twarogowe ciasteczka z jabłkami to idealna propozycja dla osób, które lubią szybkie i proste wypieki. Kruche i lekkie ciastka są wyśmienitym dodatkiem do kawy albo do podania gościom. Jak je przyrządzić?
Gdy najdzie Cię ochota na zjedzenie słodkiej przekąski domowej roboty i nie masz zbyt wiele czasu, aby ją przygotować, sięgnij po poniższą recepturę. Twarogowe ciasteczka nie wymagają znacznego nakładu pracy – większość czasu ciasto leżakuje w lodówce i piecze się w piekarniku. Pamiętaj, że wszystkie produkty muszą mieć temperaturę pokojową. Oto przepis krok po kroku.
Przepis na twarogowe ciasteczka z jabłkami
Składniki:
200 g masła
400 g półtłustego twarogu
360 g mąki pszennej + mąka do podsypania
4 średnie twarde jabłka
cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Myjemy i obieramy jabłka, kroimy je w ósemki i pozbywamy się gniazd nasiennych. Do dużego naczynia wsypujemy mąkę, dodajemy rozkruszony twaróg i posiekane masło. Wszystkie składniki mieszamy dłonią i zagniatamy ciasto. Owijamy je folią spożywczą i wkładamy do chłodziarki na 30 minut. Po tym czasie ciasto wykładamy na stolnicę, rozwałkowujemy, a następnie wykrawamy z niego krążki za pomocą filiżanki. Wszystkie kółka składamy na pół i wkładamy w nie cząstki jabłka. Rogi lekko zaciskamy. Ciasteczka przekładamy na blachę wyścieloną papierem do pieczenia i umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 180°C na pół godziny – tyle czasu powinno wystarczyć, aby ciastka ładnie się zrumieniły. Wyjmujemy je, studzimy i posypujemy cukrem pudrem.