Śmietana ubita na sztywno to bardzo ważny element wielu wypieków i deserów – jej lekka konsystencja doskonale współgra z kruchymi oraz twardszymi produktami.
Dobrze ubita śmietana powinna przejść test przechylania naczynia do góry nogami – osiągniecie tego, nie dla każdego jest prostym zadaniem. Jeśli też masz z tym kłopot, podpowiadamy, co zrobić, aby otrzymać perfekcyjnie sztywną śmietanę.
Co ma znaczenie podczas ubijania śmietany?
W trakcie ubijania śmietany ogromne znaczenie ma temperatura. Gdy będziemy ubijać śmietanę w temperaturze pokojowej, wówczas zacznie się ona rozwarstwiać i nastąpi oddzielenie serwatki od frakcji tłuszczowej, a w efekcie powstanie masło. Dlatego śmietanę należy dobrze schłodzić w lodówce przez co najmniej kilka godzin do czasu ubijania. W innym razie piana po prostu się nie uda.
Dla pewności można także schłodzić naczynie, w którym będzie miksowana śmietana, a także obydwa mieszadła robota – godzina w lodówce powinna wystarczyć. Chłodzimy po to, aby zapobiec skokom temperatur.
Ubijanie śmietany
Najpierw dobrze schłodzoną śmietanę wlewamy do głębszej miski i miksujemy na maksymalnych obrotach przez ok. 2 minuty. Następnie dosypujemy cukier puder i mieszamy kolejne 2 minuty. Śmietana będzie prawidłowo ubita, jeśli po wyjęciu piór miksera, z masy utworzy się sztywny czubek. Wtedy możemy zakończyć proces miksowania.