Pasztet z królika jest najprawdopodobniej najlepszym daniem, jakie można wykonać z tego rodzaju mięsa. Ma kremową konsystencję, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat.
Wiele osób kojarzy pasztet z królika głównie jako potrawę typowo świąteczną, którą przyrządza się raz czy dwa razy do roku. Warto jednak zmienić regułę, bo pasztet ma wyjątkowe walory smakowe. Choć może się wydawać, że jego zrobienie wymaga sporo nakładu pracy, to jest zupełnie odwrotnie. Z poniższą recepturą sprawdzisz, jak łatwo go przygotować.
Pasztet z królika – przepis
Składniki:
200 g słoniny
500 g karkówki
1,5 kg królika
2 bułki
400 g wątróbki
2 marchewki
6 ziaren ziela angielskiego
3 liście laurowe
1 pietruszka
pieprz, sól
gałka muszkatołowa
Wykonanie:
Wrzucamy do garnka królika, karkówkę, 2 marchewki, ziele angielskie, sól, pietruszkę i liście laurowe. Zalewamy wszystko wodą i gotujemy przez godzinę. Po tym czasie odstawiamy zawartość w naczyniu do przestudzenia. Bułki zalewamy wywarem, a wątróbkę podsmażamy na patelni. Mięso z królika pozbawiamy kości i mielimy je wraz z resztą mięsa, dodajemy sól, pieprz, gałkę muszkatołową, jajka i dobrze mieszamy. Foremkę do pieczenia wykładamy pergaminem i umieszczamy na nim plastry słoniny. Później wykładamy na nią masę mięsną. Na wierzchu układamy resztę słoniny. Wkładamy pasztet do piekarnika nagrzanego do 165°C i pieczemy przez 90 minut. Smacznego.