Zupa serowa wcale nie musi być trudna w przygotowaniu, pracochłonna i droga. Poniższa wersja, wykonana z serków topionych pokazuje, że można zrobić ją w parę chwil za małe pieniądze. Dodatek w postaci wędzonej szynki jeszcze bardziej uwypukli jej smak.
Przepis na zupę serową wymyślono we Francji, gdzie gotowano ją na wywarze wołowym, aby jeszcze bardziej podkręcić jej smak. Jednak nie wszyscy mają czas i możliwości, aby przygotować taki posiłek.
Dlatego znakomitą alternatywą jest przyrządzenie jej z serków topionych, które są tanie, łatwo dostępne i pyszne. Warto podsmażyć wędlinę na niewielkiej ilości masła, co nada potrawie apetycznego koloru i faktury.
Zupa z serków topionych z dodatkiem szynki – przepis
Składniki:
400 g serków topionych
1,5 l rosołu
3 ząbki czosnku
100 g szynki wędzonej
2 cebule
pieprz
sól
masło
pęczek natki pietruszki
grzanki
słodka papryka w proszku
Wykonanie:
Pokrój szynkę w kostkę i podsmaż ją na niewielkiej ilości masła, aż stanie się lekko brązowa. Odstaw ją na bok. Obierz czosnek i cebulę, a potem posiekaj w je małą kosteczkę. Oba składniki także podsmaż. W naczyniu zagotuj rosół i przełóż do niego czosnek wraz z cebulą. Po 5 minutach dodaj do bulionu serki topione i mieszaj, aż zaczną się roztapiać. Zupę zmiksuj blenderem na gładki krem, dopraw słodką papryką, pieprzem i solą. Serwując, udekoruj ją podsmażoną szynką, grzankami oraz pokrojoną natką pietruszki. Smacznego.