Masz ochotę na coś lekkiego na deser? Co powiesz na ptasie mleczko domowej roboty? Przyrządza się je dość szybko i to z prostych składników. Poniżej znajdziesz prostą recepturę na aksamitne ciasto bez pieczenia, czyli ptasie mleczko.
Ten lekki jak chmurka smakołyk rozpływa się w ustach i z pewnością na długo nie zapomnisz jego smaku. Jak go zrobić?
Delikatne ciasto bez pieczenia ptasie mleczko – przepis
Składniki:
Na polewę:
2 łyżki masła
ok. 100 ml śmietanki kremówki 30%
2 łyżki cukru
3 łyżki gorącej wody
1 łyżka żelatyny
4 łyżki ciemnego kakao
Na masę:
opakowanie cukru wanilinowego
2 łyżki żelatyny
ok. 150 g drobnego cukru
6 białek jaj
pół cytryny
5 łyżek gorącej wody
Przygotowanie:
W rondelku podgrzej śmietankę z cukrem, masłem i kakao, następnie wymieszaj składniki, aż całkowicie się rozpuszczą i połączą. Odstaw z palnika.
Do żelatyny dolej 2-3 łyżki letniej wody, zamieszaj. Napęczniałą dodaj do gorącej wody i ponownie zamieszaj – żelatyna powinna się rozpuścić. Dodaj ją do polewy, zamieszaj i odstaw do wystudzenia. Połowę polewy przełóż do dużej, prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia, równomiernie ją rozprowadź i wstaw do chłodziarki.
Aby zrobić masę, najpierw połącz żelatynę z 2-3 łyżkami chłodnej wody. Gdy napęcznieje, rozpuść ją w gorącej wodzie. Białka ubijaj na sztywno i powoli dodawaj do nich cukier i cukier wanilinowy, cały czas miksuj. Gęstą, lśniącą pianę wzbogać o żelatynę i sok z cytryny, a potem masę umieść na zastygniętej polewie. Ptasie mleczko włóż do lodówki, aby zastygło. Umieść na masie resztę polewy, a na koniec wstaw do lodówki. Gdy deser zastygnie pokrój go w małe kwadraty. Każdy z nich możesz oprószyć wiórkami kokosowymi.