Każdy ma czasami ochotę na coś słodkiego do zjedzenia. Dziś zachęcamy was do zrobienia lekkiego, waniliowego ciasta drożdżowego. Deser zachwyci was swoją miękkością, puszystością i wilgotnością, czyli dokładnie tym, co każdy chce uzyskać w wypiekach. Ciasto jest pyszne samo w sobie, ale możecie wzbogacić je o ulubione owoce. Bezkonkurencyjnym dodatkiem to tego przysmaku jest szklanka zimnego mleka.
Przepisów na ciasto drożdżowe jest całe mnóstwo. Oczywiście podstawowymi składnikami są zawsze drożdże i mąka, a także cukier i jajka. Na końcowy smak, wygląd i konsystencję ciasta wpływa to, jakich proporcji tych składników użyjemy oraz jakie będą następne kroki przyrządzania ciasta.
Waniliowe ciasto drożdżowe – przepis
Składniki:
1 jajko
45 dag mąki pszennej
3/4 szklanki letniego mleka
1/3 szklanki oleju
4 dag drożdży
1 cukier wanilinowy
10 dag cukru
2 żółtka
na kruszonkę:
5 dag cukru
10 dag mąki pszennej
1 łyżka cukru wanilinowego
5 dag masła
Sposób przygotowania:
W letnim mleku rozdrabniamy drożdże, dodajemy łyżkę mąki oraz łyżkę cukru, mieszamy. Potem odstawiamy w ciepłe miejsce, aby rozczyn mógł wyrosnąć. Jajko i żółtka miksujemy z resztą cukru i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Mąkę przesypujemy do większej miski, dodajemy ubite jajka i wyrośnięty rozczyn. Wyrabiamy ciasto. Do dobrze połączonych składników wlewamy stopniowo olej i ponownie wyrabiamy przez ok.10 minut – ciasto powinno być miękkie i łatwo odchodzić od dłoni. Formujemy z niego kulę, podsypujemy ją mąką, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na ok. godzinę, aby zwiększyło objętość. Wyrośnięte ciasto wyrabiamy, przekładamy je do podłużnej foremki wyścielonej papierem do pieczenia, okrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Zabieramy się za przygotowanie kruszonki – wszystkie składniki na kruszonkę dobrze łączymy, a potem posypujemy nią ciasto. Wkładamy deser do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C na ok. 50 minut.