Na sprawne działanie lodówki wpływa nie tylko zastosowana w niej technologia czy jakość komponentów, ale także sposób, w jaki ją czyścimy oraz nasze zwyczaje związane z jej użytkowaniem. Sprawdź, jak zadbać o lodówkę, aby mogła służyć Ci jak najdłużej.
Jak zadbać o lodówkę? Warto pamiętać o tych zasadach
Po pierwsze, nie należy otwierać urządzenia bez potrzeby. Nawet 7% zimnej temperatury w środku chłodziarki jest tracone podczas każdego otwarcia na dłuższy czas. To zbędny wydatek energii, który zwiększa koszty użytkowania urządzenia.
Najlepiej zrobić spis produktów, które mamy, a lodówkę otwierać tylko wtedy, kiedy będziemy potrzebowali konkretnej rzeczy. Warto dodać, że niepotrzebne i zbyt długie otwieranie chłodziarki może spowodować, że żywność szybciej się zepsuje.
Może to wydawać się dziwne, ale nawet puste miejsca w lodówce powodują straty energii. Dzieje się tak, ponieważ ciepłe powietrze zajmuje puste miejsca za każdym razem, gdy sprzęt jest otwierany. Ma to również niekorzystny wpływ na jego wydajność. Wypełnienie urządzenia jedzeniem może pomóc utrzymać go w należytym stanie.
Także pożywienie w lodówce nie powinno być umieszczane losowo. Warto przechowywać je w oddzielnych pojemnikach, na pergaminie lub w foliach – to ochroni produkty przed przenikaniem obcych zapachów. Do wnętrza chłodziarki należy wkładać tylko pokarmy całkowicie wystudzone. Gdy położymy w niej gorące danie, wtedy wewnątrz urządzenia powstanie wilgotne środowisko sprzyjające rozwojowi pleśni. Mało tego, narazimy się także na dodatkowe koszty. Są one związane z wysokim poborem energii przez sprzęt celem zmniejszenia temperatury w jego wnętrzu.
Regularnie czyść lodówkę
Prawidłowe przechowywanie żywności powinno iść w parze z systematycznym czyszczeniem chłodziarki. Warto myć urządzenie minimum raz w miesiącu, a do umycia wnętrza wykorzystać mieszankę octu i wody. Dzięki niej usuniemy większość nieczystości oraz ewentualnie przykrą woń. Czyszczenie powinno oczywiście odbywać się po wyłączeniu lodówki i wyjęciu z niej wszystkich produktów.