Chyba każdy zna smak tradycyjnych kotletów mielonych. Niektórym mogły się już znudzić. Dla tych osób właśnie mamy znakomitą wiadomość: co powiecie na kotlety w nowej odsłonie? Dodajcie do nich chrupiące orzechy włoskie, a wzbogacicie ich smak. Kotlety mielone z takim pysznym dodatkiem mają nieprzeciętny smak. Mięso i kawałki orzechów, które przyjemne chrupią podczas jedzenia to na prawdę zgrane połączenie.
Kotlety mielone to danie szybkie i łatwe do przygotowania. Można je wykonać prawie z każdego rodzaju mięsa, będą jednak różniły się soczystością, smakiem i zawartością kalorii. Kotlety z mięsa wieprzowego będą soczyste, ale zarazem kaloryczne. Natomiast te z cielęciny i drobiu będą niezbyt soczyste, ale za to chude. Jeśli zrobimy je z mięsa wieprzowo-wołowego, wtedy zachwycą nas soczystością i głębokim smakiem.
Kotlety mielone z orzechami włoskimi
Składniki:
1 czerstwa kajzerka
50 dag mielonego mięsa
pół szklanki łuskanych orzechów włoskich
1 cebulka
1 szklanka mleka
2 łyżki pokrojonej natki pietruszki
1 jajko
pieprz, sól
olej do smażenia
tarta bułka do obtoczenia
Sposób przygotowania:
Kajzerkę namoczyć w mleku, a gdy zmięknie, dobrze ją odcisnąć i przełożyć do mielonego mięsa. Cebulę obrać z łupin, posiekać w drobną kostkę i dodać do mięsa wraz z jajkiem. Przebrać orzechy włoskie, drobno je pokroić. Wrzucić je do mielonego mięsa, dodać też rozdrobnioną natkę pietruszki, doprawić sporą ilością soli i pieprzu. Starannie wyrobić masę mięsną, po czym formować z niej podłużne, delikatnie spłaszczone kotlety. W międzyczasie na patelni należy rozgrzać olej. Kotlety panierować w tartej bułce i umieszczać na patelni z tłuszczem. Z każdej strony należy je smażyć po 4 minuty, aż się zrumienią.
Wskazówka: Jeżeli chcesz mieć gwarancję, że kotlety są dosmażone w środku, po zrumienieniu przykręć gaz i trzymaj je jeszcze 5-6 minut. W połowie przewróć je na kolejną stronę.