Gulasz to popularna i bardzo lubiana potrawa jednogarnkowa. Składa się z warzyw, mięsa, a także aromatycznych przypraw – one właśnie przesądzają o jego końcowym smaku i zapachu. Poniżej znajdziesz listę ziół i przypraw, które warto dodać do gulaszu.
Gulasz nie obejdzie się bez miękkich kawałków mięsa i esencjonalnego sosu. Na cały smak dania wpływa rodzaj mięsa, a oprócz niego ważną rolę odgrywają również przyprawy. To one decydują o tym, czy potrawa będzie miała ziołowy aromat, będzie bardzo lub lekko pikantna czy też korzenna w smaku.
Czym doprawić gulasz?
Obowiązkowe przyprawy do gulaszu to oczywiście sól i pieprz. Nie może w nim też zabraknąć ziela angielskiego i listka laurowego. Nadają one trochę korzennego, wyrazistego smaku. Po zakończeniu gotowania należy wyjąć je z dania, w przeciwnym wypadku będzie miało gorzkawy posmak. Jest to niezmiernie ważne, jeśli przygotowujemy gulasz na 2 dni, a często się tak zdarza. Nie należy przesadzać też z ilością przypraw – na 1 kg mięsa wystarczy dodać 1-2 liście laurowe oraz 3-4 ziarenka ziela angielskiego. Gdy dodamy ich zbyt dużo, wówczas zdominują smak potrawy.
Co jeszcze dodać do gulaszu?
Bardzo popularnym dodatkiem do gulaszu jest także papryka mielona – zarówno ta ostra, jak i słodka. Można sięgnąć też po paprykę wędzoną. Zapewni ona dymny aromat potrawie. Papryką najlepiej posypać przesmażane mięso – warto to zrobić pod koniec smażenia, gdyż przyprawa ta łatwo się przypala i może nadać potrawie goryczy.
Do gulaszu, zwłaszcza z dodatkiem grzybów lub z dziczyzny warto dodać jagody jałowca. Specjał nabierze dzięki nim leśnego aromatu i smaku. Można postawić także na dodatek rozmarynu, majeranku i tymianku. Jednak rozmaryn i tymianek trzeba stosować z rozwagą, bo mają intensywny smak.