Bagietka czosnkowa zazwyczaj podawana jest w restauracjach przed głównym posiłkiem. Stanowi szybką i smaczną przekąskę (tzw. czekadełko). Zjemy ją także w barach szybkiej obsługi albo w pizzeriach. Ma niezwykły aromat, jest chrupiąca i po prostu pyszna. Niektórzy nazywają ją nawet comfort food! Jak przygotować bagietkę czosnkową samodzielnie w domu? To naprawdę proste!
Bagietkę czosnkową możemy przyrządzić także z nieco czerstwego pieczywa. Po włożeniu jej do pieca, odzyska ona swoją świeżość i konsystencję, a my równocześnie nie zmarnujemy pieczywa.
Domowa bagietka czosnkowa – przepis
Składniki:
bagietka
masło
łyżeczka oliwy
suszone oregano (albo inne ulubione zioła, np. bazylia, rozmaryn, tymianek),
5 ząbków czosnku
sól
sok z cytryny
Sposób przygotowania:
Przygotowanie bagietki zacznij od obrania ząbków czosnku z łupinek. Bardzo drobno je posiekaj albo przeciśnij przez praskę. Pamiętaj, aby odpowiednio wcześniej wyjąć masło z lodówki, ponieważ musi być miękkie. Połącz rozdrobniony czosnek wraz masłem i dolej oliwę z oliwek, cały czas mieszaj, na końcu dopraw ziołami. Dodaj sok wyciśnięty z cytryny i opcjonalnie trochę soli do smaku.
Bagietkę natnij pod skosem i do każdego nacięcia włóż łyżeczkę masła czosnkowego. Gotową bagietkę umieść na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C. Po 5 minutach bagietka czosnkowa powinna być już gotowa. Smacznego!