W chłodziarce przechowujemy zarówno żywność świeżą, jak i ugotowaną. Jednak zazwyczaj produkty sypkie, takie jak mąki, kasze czy makaron trzymamy w szafkach. Co się stanie, gdy włożymy woreczek surowego ryżu do lodówki?
Położenie ryżu w lodówce to prosty patent, który pozwala zachować w niej optymalne warunki. Dzięki tym małym niepozornym ziarenkom możemy zapobiec popularnemu i dość kłopotliwemu problemowi, jakim jest zbieranie się wilgoci. Ryż może pochłaniać wodę i dodatkowo niwelować zapachy. Włożenie ryżu to łatwy, efektywny i jednocześnie ekologiczny sposób na usunięcie nadmiaru wilgoci z chłodziarki. Ponadto, usuwa on także niemiłą woń, która może pojawić się wskutek niewłaściwego przechowywania żywności.
Jednak trzeba pamiętać o częstej wymianie woreczka, bo inaczej sam ryż może stać się przyczyną nieprzyjemnego zapachu w lodówce. Jeżeli jest napęczniały, śliski bądź wilgotny to oznacza, że pora się go pozbyć.
Podobną rolę w neutralizowaniu zapachów odgrywa też kawa. Jest to jednak patent o wiele bardziej kosztowny. Jeszcze innym trikiem jest położenie w chłodziarce czystej gąbki do mycia naczyń. Ona natomiast pozwoli przedłużyć świeżość produktów.
Stosowanie powyższych metod nie przyniesie rezultatów, jeśli nie utrzymamy w lodówce czystości. Systematycznie przeglądajmy półki i układajmy produkty spożywcze tak, aby te, które należy szybko zjeść, były w zasięgu naszego wzroku. Dzięki temu nie zepsują się, a my unikniemy związanych z nimi zanieczyszczeń.