Dla wielbicieli ziemniaków pyzy są potrawą doskonałą. Podczas jedzenia wręcz rozpływają się w ustach – są po prostu wyśmienite. Aby jednak mogły zachwycić każdego konesera, muszą mieć właściwy kształt.
Jak uformować idealne pyzy?
Ich formowanie pójdzie o wiele sprawniej, jeśli wykorzystamy olej lub wodę. Ten prosty zabieg sprawi, że masa na pyzy nie będzie przystawać do rąk. Toczenie ziemniaczanych kulek będzie więc przyjemniejsze, a ich powierzchnia – gładsza. W rezultacie szansa, że w trakcie gotowania od naszych klusek zaczną odpadać kawałki ciasta, zmaleje.
Sposób na idealne pyzy
Aby pyzy wyszły jeszcze lepsze, warto wybrać odpowiednie kartofle. Postawimy na odmiany mączyste, o małej zawartości wody, np. Ibis, Tajfun, Bryza, Bursztyn, czy Gracja. Jeśli nie znajdziecie ich w sklepie lub na straganie, kupcie ziemniaki uniwersalne (np. Irys, Irgę). One także będą odpowiednie, ale pamiętajcie, żeby dokładnie odcisnąć wodę i dodać więcej skrobi.
Pyzy ziemniaczane – przepis
Składniki:
pół szklanki skrobi ziemniaczanej
pół kg mączystych ziemniaków
sól w ilości do smaku
woda do gotowania
Wykonanie:
Kartofle obierz i umyj. Połowę ugotuj w osolonym wrzątku, aż zrobią się miękkie. Pozostałą część zetrzyj na dużych oczkach tarki. Surowe, starte bulwy przełóż na gęste sito, przyciśnij je talerzem i pozostaw na 15-20 min, aby odciekła z nich woda. Później odciśnięte ziemniaki połącz z ugotowanymi i dopraw powstałą masę. Powoli dodawaj skrobię i cały czas łącz składniki za pomocą łyżki. Lekko zwilż dłonie wodą albo odrobiną oleju i zacznij formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Pyzy wrzucaj na wrzątek i gotuj przez mniej więcej 4-5 minut od chwili wypłynięcia. Podawaj w towarzystwie ulubionego sosu lub skwarek i cebulki.