Sprzęty wykorzystywane w kawiarniach lub restauracjach do przygotowywania gofrów to urządzenia zupełnie innej klasy w porównaniu do tych, które można spotkać w domowych kuchniach. Profesjonalne gofrownice pozwalają uzyskać pyszne chrupiące ciasto, doskonale znane miłośnikom nadmorskich wyjazdów i spacerów wzdłuż plaży. To jednocześnie niezbędny element wyposażenia każdego obiektu typu cukiernie czy budki z lodami. Najlepsza gofrownica przemysłowa jest w stanie pracować bez przerwy, co wpływa na zwiększenie szybkości przygotowywania przysmaków. Oprócz tego wyróżnia się znacznie większą wytrzymałością w porównaniu do typowo domowych modeli.
Co warto wiedzieć przed zakupem sprzętu?
Wybierając urządzenie do danego obiektu należy wziąć pod uwagę m.in. ilość dostępnego miejsca. Niektóre gofrownice są naprawdę pokaźnych rozmiarów, zwłaszcza jeśli pozwalają na upieczenie większej liczby gofrów jednocześnie. Należy także oszacować, jakie są faktyczne potrzeby danego lokalu. W przypadku wersji przemysłowych, można liczyć na większy poziom bezpieczeństwa związanego z obsługą. Specjalnie zaprojektowane płyty grzewcze oraz termoizolowany uchwyt i obudowa sprawiają, że użytkowanie jest komfortowe i nie wymaga oczekiwania na przestygnięcie sprzętu. Kolejną istotną różnicą jeśli chodzi o urządzenia domowe i przemysłowe jest dostępna moc. W pierwszym przypadku nie przekracza ona zwykle 1200 W. Najlepsza gofrownica przemysłowa może wyróżniać się mocą nawet na poziomie 2000 W. Minimalna wartość to najczęściej około 1400 W.
Na uwagę zasługuje także jakość materiału wykorzystanego do produkcji. Sprzęty używane w obiektach gastronomicznych są poddawane bardzo intensywnej eksploatacji. Oprócz tego, istnieje znacznie większe ryzyko uszkodzenia mechanicznego. Co za tym idzie, tego typu modele są wykonane głównie z wysokiej jakości stali nierdzewnej, która zapewnia długą żywotność i odporność na zarysowania. Wybierając urządzenie do swojego lokalu, należy również zwrócić uwagę na łatwość czyszczenia płytek. Ta cecha jest kluczowa, aby zachować higieniczny charakter sprzętu i móc używać go przez długi czas.
Czym jeszcze wyróżniają się gofrownice przemysłowe?
Materiał z którego powstała obudowa ma spore znaczenie, jednak jeszcze bardziej istotny jest rodzaj płytek. Profesjonalne sprzęty zazwyczaj są wyposażone w płytki wykonane z żeliwa. To świetny wybór z uwagi na fakt, iż żeliwo równomiernie się nagrzewa i długo utrzymuje temperaturę. Oprócz tego, jest bardzo wytrzymałe. Aby ciasto nie przywierało do powierzchni, powierzchnia płytek jest pokryta specjalną powłoką. Najczęściej jest to teflon lub powłoka ceramiczna. Obie z nich sprawdzają się bardzo dobrze.
Najlepsza gofrownica przemysłowa będzie też posiadać praktyczne funkcje, które ułatwią codzienne użytkowanie.
- Osobne miejsce na kabel – tego typu funkcja jest bardzo przydatna jeśli korzystamy z urządzenia okresowo, czyli np. tylko w okresie letnim. Schowek ułatwi nam przechowywanie, a jednocześnie pozwoli zaoszczędzić sporo miejsca w kuchni.
- Antypoślizgowe nóżki – w ogromnym stopniu wpływają na bezpieczeństwo użytkowania. Dzięki nim, nie będziemy musieli obawiać się sytuacji przypadkowego przesunięcia nagrzanej gofrownicy.
Nie bez znaczenia jest też jakość przewodu. Im lepiej zabezpieczony kabel, tym mniejsza szansa na jego uszkodzenie w ciągu pracy. Warto pamiętać o tym, że w popularnych lokalach serwujących tego typu przysmaki zazwyczaj panuje duży ruch, co wiąże się ze sporym ryzykiem uszkodzenia niektórych sprzętów.