Śledzie królują na talerzach Polaków bardzo często, zwłaszcza w okresie świątecznym. Chociaż do świąt pozostało jeszcze trochę czasu, wcale nie musicie dłużej czekać i śledzie przyrządźcie już dziś. Mamy dla was fantastyczny przepis, dzięki któremu poczujecie wyjątkowy smak tej ryby.
Poniższa wersja na śledzie po myśliwsku z pewnością was zaskoczy. Z tą recepturę odkryjecie smak soczystych filetów śledziowych w towarzystwie pysznych leśnych grzybów i aromatycznych przypraw. Idealnym dodatkiem do nich będzie świeże pieczywo posmarowane masłem.
Przepis na śledzie po myśliwsku
Składniki:
1 średnia cebula
500 g solonych śledzi
2 szklanki wody
1 szklanka suszonych grzybów
2 liście laurowe
3 łyżki octu jabłkowego
pół szklanki oleju rzepakowego
1 łyżka cukru
3 łyżki przecieru pomidorowego
na marynatę:
3 szklanki wody
3 liście laurowe
3 średnie cebule
pół szklanki cukru
1 łyżeczka gorczycy
3 ziarna ziela angielskiego
1 szklanki octu spirytusowego 10%
Sposób wykonania:
Cebulę obierz, pokrój w cienkie plasterki i wrzuć do większego rondla bądź garnka. Dodaj resztę składników na marynatę, zagotuj i odstaw do wystygnięcia. Śledzie umieść w dużym słoju, zalej je marynatą i włóż na dobę do chłodziarki. Po upływie tego czasu wyciągnij filety i połowę cebuli z zalewy. Pozostałą cebulę zachowaj do przyrządzenia innej sałatki śledziowej.
Rybę pokrój na małe kawałki. Grzyby zalej wodą i gotuj przez pół godziny. Wyjmij je łyżką cedzakową i pokrój w cienkie plastry. Wody z gotowania nie wylewaj. Cebulę obierz i pokrój w małą kostkę.
Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i wrzuć cebulę, oprósz ją solą i krótko przesmaż. Dodaj grzyby i liście laurowe, smaż na niewielkim gazie przez kilka minut. Podlej wodą, która pozostała z gotowania grzybów, redukując do połowy płyn. Dodaj cukier, ocet, przecier pomidorowy, olej i cukier. Dobrze wymieszaj i ostudź. Śledzie połącz z sosem grzybowo-pomidorowym, zamieszaj i dodaj cebulę z marynaty. Odstaw do schłodzenia. Śledzie przechowuj w lodowce do 7 dni od przygotowania. Smacznego.