Wlej jajko do awokado, a otrzymasz rewelacyjną przekąskę. Pieczone awokado z dodatkami to świetny pomysł na śniadanie, lunch czy kolację. Poznaj przepis, który zrobi prawdziwą furorę wśród twoich bliskich i znajomych.
Awokado to owoc o charakterystycznym smaku. Ma mnóstwo wartości odżywczych, które są korzystne dla naszego organizmu. Najbardziej poplenarną przekąską z awokado jest guacamole – pasta, którą możemy użyć jako zamiennik masła na kanapki.
Jest jednak pewien przepis, który musi poznać każdy smakosz awokado. Wystarczy wlać rozmieszane jajko do otworu po pestce i dodać dodatki, które podkręcą smak. Oto przepis!
Wlej jajko do awokado, a otrzymasz niezwykłą kompozycję smaków
Składniki:
» 2 sztuki awokado
» 2 jajka
» 4 pomidorki koktajlowe
» 2 plastry boczku wędzonego
» sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Awokado przekrój na pół, pamiętając o proporcjach – połówki muszą być równe. Usuń pestki, a potem delikatnie zrób wgłębienie łyżką, by zrobić mały dołek na jajko. Odłóż wydrążony miąższ na deskę, następnie połówki awokado przełóż do naczynia żaroodpornego.
Jajka oddzielnie rozmieszaj w misce, a potem wlej do połówek awokado, dopraw solą i pieprzem. Pomidorki koktajlowe przekrój na pół, boczek pokrój na drobną kostkę, następnie poukładaj je na jajku.
Nafaszerowane awokado wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni, następnie ustaw czas na 15-20 minut. I gotowe, smacznego!