Zanim zaczniemy smażyć pyszne i chrupiące kotlety schabowe, niezbędnym krokiem jest odpowiednie rozbicie mięsa. Co w sytuacji, gdy w domu nie mamy tłuczka? Na szczęście istnieją sposoby, które mogą go zastąpić.
Jednym ze sposobów jest użycie deski do krojenia. Tym razem nie układamy na niej kotletów, a uderzamy nią w mięso i formujemy kotlety. Warto jednak pamiętać, żeby użyć torebki foliowej, aby nie zabrudzić wszystkiego wokół.
Dobrym pomysłem do rozbicia kotletów jest także użycie twardej butelki, na przykład wypełnionej wodą mineralną. W tym przypadku również należy pamiętać, aby wykonywać to delikatnie i nie rozbić za bardzo mięsa.
Bezpieczniejszym pomysłem jest użycie szklanej butelki po winie. Tutaj również musimy pamiętać, aby nie przesadzić z mocą uderzeń, jednak sposób ten jest w stanie zagwarantować lepsze efekty.
Dodatkowo możemy posłużyć się wałkiem, który na co dzień używamy do rozwałkowania ciasta. Plastry mięsa również zawijamy w woreczek foliowy, następnie układamy je na desce i uderzamy wałkiem, aż uzyskamy pożądany kształt.