Różnego rodzaju mrożonki i przetwory na zimę są znakomitym pomysłem na zatrzymanie świeżości warzyw i ich smaku, który rzecz jasna najlepszy jest w sezonie. Zazwyczaj mrozimy groszek, brokuły, fasolkę szparagową, marchewkę oraz zioła np. pietruszkę. Jeżeli chodzi o ogórki, to powstaje zagwozdka, czy te warzywa też można mrozić?
Nie ulega wątpliwości, że ogórki najlepiej smakują późnym latem. Są świetnym dodatkiem do dipów, mizerii, kanapek, sałatek i wielu innych potraw. Przyrządzimy z nich też znakomitą zupę ogórkową lub chłodnik. Z ogórków gruntowych zrobimy zdrowe i chrupiące ogórki kiszone. Wszystkie przepisy na te przysmaki znajdziecie na naszej stronie.
Mrożenie ogórków
Mrożenie ogórków to dość sporna kwestia kulinarna. Zdaniem niektórych osób ogórków nie powinniśmy w ogóle mrozić, bo są bardzo delikatne i mogą po prostu utracić swoją jędrność i chrupkość, a także walory smakowe. Faktycznie nie każda odmiana ogórków nadaje się do obróbki, bo wtedy traci swoje właściwości.
Czy można mrozić ogórki?
Tak, ale nie każdy rodzaj. Do mrożenia warto przeznaczyć tylko jędrne ogórki szklarniowe. Oczywiście ogórki najsmaczniejsze są w sezonie, ale warzywa mrożone też mogą być dobrym dodatkiem do sałatek czy mizerii. Można przyrządzić z nich także smaczne i odżywcze koktajle, orzeźwiającą wodę ogórkową i zdrowe smoothie wzmacniające układ odpornościowy. Ogórki przed zamrożeniem należy najpierw umyć i bardzo starannie osuszyć. Potem posiekać w plasterki, kostkę lub słupki, wsadzić do torby do zamrażania, zawinąć dokładnie i umieścić w zamrażalniku.