Do dramatu doszło w hrabstwie Northamptonshire w Anglii. Podczas dożynek w pubie Crewe Arms obecni byli parafianie z lokalnego kościoła. Świętowanie zakończyło się jednak tragedią, bowiem 32 osoby doznały zatrucia pokarmowego, z czego jedna zmarła.
Brytyjskie media przekazały, że uczestnicy dożynek zaczęli się skarżyć na problemy żołądkowe po zjedzeniu zapiekanki pasterskiej. Najgorzej przeszła to 92-letnia kobieta, która na skutek krwotoku przewodu pokarmowego zmarła.
Choć w dożynkach brało udział wiele osób, nie wszyscy doznali zatrucia pokarmowego. W ich przypadku stało się to możliwe dzięki temu, że byli wegetarianami i zrezygnowali ze zjedzenia mięsnej zapiekanki.
W trakcie śledztwa wykazano, że za zatrucia odpowiedzialny jest kucharz Crewe Arms John Crouchef. To on przygotowywał zapiekankę pasterską. 40-latek stanął już przed Sądem Koronnym w Reading.
Wykazano, że główną przyczyną masowego zatrucia było dodane do zapiekanki mięso. Śledczy przyznali, że szef kuchni nie poddał go odpowiedniej obróbce termicznej. Sam kucharz tłumaczył, że pomyłka wynikała z pośpiechu.