Na święta lepszy sernik czy piernik? Przepis na ciasto dwa w jednym

sernik
fot. Pixabay

Jeśli chcesz zaimponować gościom popisowym deserem, przygotuj sernik piernikowy według poniższego przepisu. Ten wypiek jest połączeniem dwóch najpopularniejszych bożonarodzeniowych ciast: sernika i piernika, dlatego nie powinno go zabraknąć podczas świąt. W czasie jego przyrządzania warto jednak wiedzieć o kilku zasadach.

REKLAMA

Sernik z poniższego przepisu ma pyszny i aromatyczny spód piernikowy. Podczas jego pieczenia w całej kuchni roznosi się niesamowity korzenny zapach, dzięki któremu można poczuć wyjątkowy świąteczny klimat. Zachęcamy do wypróbowania tej receptury.

Przepis na sernik piernikowy

Lista składników (na tortownicę o średnicy 23 cm):

Ciasto:
5 łyżek cukru pudru
3 łyżki kakao
400 g mąki tortowej
2 żółtka
1 łyżka śmietany 18%
1 łyżka przyprawy do piernika
200 g miękkiego masła

REKLAMA

Masa serowa:
cukier puder do posypania ciasta
50 g miękkiego masła
1 kg twarogu sernikowego z wiaderka
40 g proszku budyniowego o smaku waniliowym
200 g śmietanki 30%
2 białka
130 g cukru
4 całe jajka

Sposób wykonania:
Siedem składników na ciasto umieść w naczyniu i wymieszaj drewnianą łyżką. Gdy się połączą, zacznij rękoma zagniatać kruche ciasto. Potem zawiń je w folię spożywczą i połóż na godzinę w chłodziarce. Wyjmij 3/4 ciasta i zetrzyj je na dużych oczkach tarki wprost do tortownicy nasmarowanej wcześniej tłuszczem. Ciasto piecz w temp. 180°C przez kwadrans. Zmiksuj twaróg sernikowy, proszek budyniowy, masło oraz cukier. W trakcie ucierania pomału wlewaj do masy cienkim strumyczkiem śmietankę, dodawaj też białka i po 1 jajku. Miksuj wszystko do czasu, aż uzyskasz kremową i gładką teksturę. Przyrządzoną masę rozsmaruj na podpieczonym spodzie, wyciągnij z lodówki resztę ciasta, a potem zetrzyj je na tarce i posyp wierzch masy serowej. Deser piecz w temp. 170°C przez 50 minut, następnie zmniejsz moc do 130°C i piecz przez ok. 15-20 minut.

REKLAMA

O czym warto pamiętać, przygotowując sernik piernikowy?

-Wszystkie produkty spożywcze muszą być w temperaturze pokojowej.

-Składników nie mieszaj za długo, powinny się tylko połączyć. Dzięki temu masa serowa nie będzie zbytnio napowietrzona (wtedy wypiek może opaść).

-Pieczenie sernika w piecu powinno odbywać się z zastosowaniem opcji góra-dół (bez termoobiegu).

-Nigdy nie wyciągaj sernika z pieca natychmiast po upieczeniu. Deser powinien pozostać w urządzeniu przy lekko uchylonych drzwiczkach, wyjmij go, dopiero gdy ostygnie.

Podziel się: