Kluski z makiem to świąteczne danie, którego w wielu rejonach Polski zdecydowanie nie powinno zabraknąć podczas wieczerzy wigilijnej. Ta słodka potrawa, ze sporą ilością bakalii i miodu na oko jest prosta do wykonania, lecz zajmuje trochę czasu, zwłaszcza jeśli jest robiona od podstaw. Jak przygotować kluski z makiem na Wigilię?
Do przygotowania klusek z makiem można wykorzystać gotową masę makową albo tą własnoręcznie wykonaną w domu. Jednak bez względu na to, jakiej masy użyjemy, danie zazwyczaj pojawia się na talerzu w towarzystwie bakalii czy kandyzowanej pomarańczy.
Jeśli zamierzamy przyrządzić ten świąteczny specjał i chcemy wesprzeć się gotową masą makową, to z pewnością potrawa powstanie dużo szybciej, ale zrobienie samodzielnie takiej masy będzie o wiele lepszym rozwiązaniem. W gotowej masie ze sklepu może znajdować się mnóstwo konserwantów, a przecież chodzi o to, aby jeść zdrowo. Dlatego przed zakupem takiego produktu warto przeczytać, co znajduje się w jego składzie.
Kluski z makiem – przepis Anny Starmach
Składniki:
80 g masła
600 g maku
1 l mleka
400 g makaronu na łazanki
100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
100 g suszonych moreli
100 g suszonych daktyli
100 g suszonych śliwek
200 g rodzynek
100 g orzechów włoskich
100 g migdałów (najlepiej bez skórki)
4 łyżki konfitury z róży
200 ml miodu
Wykonanie:
Do garnka przekładamy mak, zalewamy go mlekiem i gotujemy na małej mocy ognia przez ok. pół godziny. Potem odsączamy mak na sicie, a następnie mielimy dwa razy w maszynce do mięsa (na najdrobniejszym sitku). Wszystkie bakalie oraz orzechy drobno kroimy. W większym rondlu roztapiamy masło i łączymy je z miodem, mieszamy. Dokładamy konfiturę, mak i wszystkie bakalie, po czym mieszamy i podgrzewamy. Próbujemy – w razie potrzeby dodajemy więcej maku. Jeżeli masa będzie miała zbyt gęstą konsystencję, wlewamy odrobinę mleka, które zostało z gotowania maku. Makaron gotujemy według zaleceń na opakowaniu. Po odcedzeniu umieszczamy go powtórnie w garnku i mieszamy wraz z przyrządzoną masą makową. Smacznego.