Frytki to smaczny dodatek do dań głównych lub szybka, sycąca przekąska. Smażone pyrki w postaci słupków są miękkie i delikatne w środku, a na zewnątrz mają złocistą, chrupiącą skórkę. Ich smażenie powinno odbywać się na odpowiedniej ilości oleju i w optymalnej temperaturze. Znaczenie ma również czas smażenia, który zależy od ich rodzaju. Ile smażyć frytki?
Frytki znakomicie komponują się z rybami, mięsem czy burgerami. W łatwy sposób przyrządzimy je własnoręcznie w domu, w sklepie możemy znaleźć także gotową, mrożoną porcję karbowanych frytek, które wystarczy tylko wrzucić na patelnię. Frytki, bez względu na to, czy kupione, czy mrożone, należy smażyć na sporej ilości tłuszczu, jeżeli więc mamy zamiar usmażyć ich większą porcję, możemy potrzebować nawet 1l oleju. Do przyrządzenia frytek najlepiej użyć oleju o wysokim punkcie dymienia (np. rzepakowy).
Ile czasu smażyć frytki?
Długość smażenia ziemniaków zależy głównie od grubości ich pokrojenia oraz od tego, czy wykonane są ze świeżych kartofli, czy mamy już gotowe słupki w formie mrożonej. Cienkie frytki w postaci mrożonej należy smażyć ok. 7-12 minut, aż będą rumiane. Frytki ze świeżych kartofli potrzebują nieco więcej czasu na patelni, bo nawet 15 minut.
Jeśli zaś chcemy przyrządzić frytki belgijskie, powinniśmy podzielić proces smażenia na dwie tury. Pierwsza powinna przebiegać na średniej mocy ognia i trwać 8 minut. Przy następnych 2-3 minutach należy zwiększyć płomień, aby tłuszcz uzyskał temperaturę 180-190°C. Po usmażeniu gotowe słupki ziemniaków przekładamy na moment na ręcznik papierowy, aby odciekł z nich nadmiar tłuszczu, a na końcu posypujemy je solą.