Ciasto bez pieczenia to idealny sposób, jeśli chcemy przekąsić coś słodkiego, ale nie mamy czasu na długie przebywanie w kuchni. W tym przypadku świetnie sprawdzi się przepis na napoleonkę. Jest bardzo prosty w przygotowaniu, ponieważ ciasto robimy na herbatnikach. Na pewno nie będziemy mieli problemów z jego zrobieniem, w dodatku smakołyk będzie gotowy w mniej niż godzinę. Poznaj przepis na to ekspresowe ciasto bez pieczenia.
Ciasto bez pieczenia napoleonka – przepis
Składniki:
3 budynie śmietankowe
1,2 l mleka
200 g masła
3/4 szklanki drobnego cukru
3 łyżki mąki pszennej (typ 450)
cukier puder
dwa opakowania herbatników
Przygotowanie:
Na początku przygotowujemy dwa garnki (duży i mały), a następnie do mniejszego wlewamy dwie szklanki mleka i dodajemy mąkę wraz z proszkiem budyniowym. Wszystko gotujemy na małym ogniu i ciągle mieszamy, aby nie pojawiły się grudki. Jak uzyskamy jednolitą masę, zdejmujemy garnek z kuchenki.
Teraz w drugim, większym garnku wlewamy resztę mleka i dodajemy 3/4 szklanki cukru, a następnie gotujemy do momentu całkowitego rozpuszczenia. Potem wlewamy budyń i wszystko gotujemy na najmniejszym ogniu nie przestając mieszać – masa musi zrobić się gęsta. Po tym czasie masa musi się ostudzić.
Przyszła pora na krem. Mikserem ubijamy miękkie masło na puch i po trochu dodajemy wystudzony budyń. Musimy delikatnie mieszać, aby budyń i krem zostały dobrze połączone.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy masłem, a następnie układamy obok siebie herbatniki i kładziemy na nie przygotowany krem budyniowy. Na wierzchu kremu kładziemy następną warstwę herbatników i odstawiamy ciasto do chłodziarki, w celu jego stężenia. Na końcu posypujemy cukrem pudrem i gotowe. Smacznego!