Ekspresowe rogaliki to idealny pomysł na deser. Smaczne i proste w wykonaniu, bo są przygotowane z ciasta francuskiego. Poznaj przepis i koniecznie wypróbuj, są tak pyszne, że rozpływają się w ustach.
Przepis składa się z podstawowych składników, które na pewno masz w swojej kuchni. Nagrzej piekarnik, a w tym czasie przygotuj około 20 sztuk smacznej przekąski. Po upieczeniu wystarczy odczekać kilka minut, aż przestygną i pyszny deser gotowy! Poznaj przepis.
Ekspresowe rogaliki w 15 minut. Przepis, który zachwyca smakiem
Składniki:
– ciasto francuskie
– 1 jajko
– cukier puder
– dżem/nutella
Przygotowanie:
Włącz piekarnik na 200 stopni Celsjusza, a w tym czasie przygotuj rogaliki. Rozwiń ciasto francuskie, następnie przekrój na pół wzdłuż szerszej części. Otrzymane dwa prostokąty pokrój na małe trójkąty.
Na każdą część ciasta połóż jedną łyżeczkę dżemu lub nutelli, a potem zwijaj trójkąty w drobne rogaliki. Pamiętaj, aby zacząć od szerszej części kierując się do wierzchołka trójkąta.
Tak przygotowane rogaliki układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na koniec posmaruj ich wierzch jajkiem i wstaw do rozgrzanego piekarnika (200st.) na około 15 minut. Po upieczeniu oprósz rogaliki cukrem pudrem i odczekaj, aż lekko przestygną. I gotowe, smacznego!