Na każdą piątkową porę obiadową Kaszubi przygotowują pulki ze śledziem, czyli ziemniaki w mundurkach z filetem w śmietanie z dodatkiem dużej ilości cebulki. W różnych domach przepis wygląda nieco inaczej, niektórzy dodają jabłka, inni słodką śmietanę, niekiedy śledź jest marynowany, jednak za każdym razem wychodzi równie smacznie.
Pulki ze śledziem – przepis
Składniki:
– ziemniaki
– 4 filety śledziowe
– cebula
– kwaśna śmietana
– koperek
Przygotowanie:
Filety śledziowe pokrój na około dwucentymetrowe paski, a następnie dodaj do nich drobno posiekaną cebulę. Do pokrojonych składników dodaj śmietanę, dopraw pieprzem, po czym wymieszaj wszystko razem i odstaw do lodówki na około 3h. Umyj dokładnie ziemniaki i ugotuj w osolonej wodzie.
Gotowe ziemniaki wyłóż na talerz, następnie posyp obficie koprem, a dalej do tego dodaj wcześniej przygotowane śledzie. Smacznego!