Dodaj ziemniaki do sernika, a efekty będą zaskakujące nie tylko w smaku. Sernik to deser uwielbiany przez większość osób, dlatego jeśli lubisz eksperymentować z przepisami to koniecznie wypróbuj trik z ziemniakami.
Sernik składa się przede wszystkim z twarogu mielonego i kruchego spodu. Jego pieczenie zajmuje najwięcej czasu, dlatego jest to dosyć czasochłonny wypiek. Do masy serowej często dodajemy wiele nowych składników oczekując, że jego smak będzie lepszy. A co dodawały kiedyś do sernika nasze babcie? Ziemniaki! Dlaczego warto je dodawać? Odpowiedź jest zaskakująca.
Dodaj ziemniaki do sernika. Jego smak zachwyci każdego
Dlaczego nasze babcie dodawały kiedyś ugotowane ziemniaki do sernika? To połączenie może wydawać się kontrowersyjne, ale odpowiedź na to pytanie jest zaskakująca. Kiedyś próbowano zaoszczędzić na twarogu, dlatego dodawano właśnie to dobrze znane każdemu warzywo. Jednak okazuje się, że to nie jest jedyny powód.
Ziemniaki dodane do sernika sprawią, że ciasto po upieczeniu będzie niezwykle wilgotne, kremowe, a w dodatku lekkie jak piórko. Ale to nie wszystko, bo dzięki nim wypiek zachowa swoją świeżość na dłużej niż dotychczas. Poznaj staropolski przepis na sernik z ziemniakami.
Sernik z ziemniakami – staropolski przepis
Składniki:
» 1 kg zmielonego sera twarogowego
» 4 duże ziemniaki
» 1,5 szklanki cukru
» 1 kostka miękkiego masła
» 8 jaj + szczypta soli
» kilka kropel aromatu waniliowego
Spód:
» 160 g herbatników
» 100 g masła
Przygotowanie:
Herbatniki zmiel w malakserze i dodaj do nich rozpuszczone masło, wymieszaj i wyłóż nimi tortownicę o wymiarach 24 cm. Ziemniaki ugotuj wraz ze skórką, a potem odstaw je do wystudzenia i obierz. Zmiel je na papkę. Ser zmiel kilka razy, aby pozbyć się grudek.
Żółtka oddziel od białek. W misce z białkami dodaj szczyptę soli, następnie ubij je mikserem na sztywną pianę. Do żółtek dodaj cukier i zmiksuj na puszystą, gładką masę przypominającą kogel-mogel.
Do miski ze zmielonym twarogiem dodaj masę z żółtek i delikatnie miksuj, aż składniki się połączą. Dodawaj stopniowo miękkie masło, ziemniaki i kilka kropel aromatu waniliowego. Na koniec dodaj ubitą pianę z białek i krótko zmiksuj.
Masę wlej do tortownicy, a potem włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz przez 80 minut. Najlepiej smakuje, gdy polejesz wierzch sernika masą kajmakową. Smacznego!