Groch to smaczne i niedoceniane warzywo strączkowe, które nie gości na naszych stołach zbyt często, a szkoda. Bywa, że sięgamy po niego dopiero wtedy, gdy robimy zupę lub świąteczne dania. Często przyrządzamy je też szybko i przeważnie zapominamy nawet namoczyć ziarna. A jest to konieczne, jeśli chcemy, aby groch był lżej strawny i przede wszystkim smaczny. Jak długo trzeba moczyć ziarenka?
Pamiętaj, aby dobrze wymoczyć groch
Groch bez namaczania jest ciężkostrawny, i co ważne, dotyczy to też wielu innych roślin strączkowych. Groch w połówkach zazwyczaj wystarczy tylko starannie opłukać. Jeśli natomiast dysponujemy całymi ziarnami powinniśmy je najpierw namoczyć.
Ziarna powinny moczyć się w chłodnej wodzie przez co najmniej trzy godziny, ale warto wydłużyć ten czas i najlepiej odstawić je na całą noc do namoczenia. Nalejcie sporą ilość wody – objętość płynu powinna być trzy razy większa w odniesieniu do przyrządzanych ziaren. Po namoczeniu i odcedzeniu groch warto raz jeszcze dobrze opłukać. Dzięki temu zostaną usunięte składniki, które powodują wzdęcia. Ziarna trzeba przepłukać 2-3 razy pod bieżącą wodą. Najlepiej do tego celu wykorzystać sito, a po całej czynności przełożyć ziarenka do garnka, w których będą się one gotowały.
Ile czasu gotować groch?
Długość gotowania grochu zależy przede wszystkim od tego, w jakiej formie go przyrządzamy. Połówki ziaren gotujemy około 45 minut, z kolei pełne ziarna potrzebują trochę więcej czasu, bo nawet 60-90 minut. Wody, w której będą się gotowały, nie solimy. Gdy to jednak uczynimy, to ziarna będą twarde. Do wody z grochem możemy natomiast wrzucić niewielką ilość kopru włoskiego albo kminku. Dzięki nim roślina strączkowa będzie lżej strawna i jednocześnie wzbogacimy jej aromat. Możemy także co pewien czas zbierać pianę, która tworzy się na powierzchni wody.