Czy jajecznica wychodzi wam czasami sucha i niezbyt smaczna? Jest na to sposób, wystarczy skorzystać z patentu amerykańskiego szefa kuchni. Na czym polega trik? Wyjaśniamy.
Nie ma to, jak wyborna jajecznica na śniadanie. A czy zdarza się wam przygotować zbyt suchą? Jeśli tak, to poznajcie metodę amerykańskiego kucharza Altona Brona. Dzięki niej usmażycie idealną jajecznicę. Cały trik polega na dodaniu jednego składnika, na pewno macie go w swojej lodówce!
W czym tkwi sekret udanej jajecznicy?
Sekret perfekcyjnej jajecznicy tkwi w… majonezie! Wcale nie musicie dodawać go dużo – wystarczy łyżeczka. Alton Brown zdradził swój trik na idealną jajecznicę w książce zatytułowanej „Everyday Cook”. Niewielką porcję majonezu należy dodać na patelnię wraz z łyżeczką wody, jeszcze przed tym, jak jajka zaczną się ścinać. Całość trzeba potem wymieszać za pomocą szpatułki. To sprawi, że jajecznica będzie idealnie wilgotna. Poprawi się także jej konsystencja na bardziej kremową.
Jajecznica z dodatkiem majonezu – jak smakuje to połączenie?
Niektórzy są zdania, że jajecznica z dodatkiem majonezu to dosyć szalony pomysł. Znajdą się też tacy, którzy mają obawy co do zwiększenia kaloryczności potrawy. Mistrz kuchni uspokaja – majonez w tak niewielkiej ilości nie wpłynie na smak dania i nie podniesie zbytnio jego kaloryczności. Dodatek ten pomoże jedynie stworzyć znakomitą emulsję.