Rolada bezowa z kremem to wyśmienity i bardzo prosty deser. Składa się z białek jaj i pysznego kremu śmietankowego. Deser urozmaicają owoce – brzoskwinie lub wiśnie, które podkreślają jej smak. Poznaj przepis.
Beza z tego przepisu nie opada, jest chrupiąca i łatwo ją zawinąć w roladę. Jej przygotowanie jest proste i błyskawiczne, bo wystarczy tylko dobrze ubić piankę i krem śmietankowy. Poznaj najlepszą recepturę, która zawsze się udaje. Zachwyć swoich bliskich!
Rolada bezowa z kremem. Ekspresowy deser, który zachwyca smakiem
Składniki:
» 3 białka jaj
» 7 łyżek cukru
» 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
» 1/4 łyżki octu
Dodatkowo: śmietanka kremówka – 200 ml + łyżeczka cukru i brzoskwinie z puszki lub wiśnie ze słoika
Przygotowanie:
Białka oddziel od żółtek. Do miski z białkami wsyp szczyptę soli, a potem ubij je na bardzo sztywną pianę na najwyższych obrotach miksera. Dolej ocet i ciągle miksuj, następnie dodawaj po jednej łyżce cukru. Na koniec dodaj skrobię ziemniaczaną i miksuj na najniższych obrotach. Masa z białek musi być błyszcząca i bardzo zwarta.
Dużą blaszkę posmaruj olejem, a następnie wyłóż papierem do pieczenia. Masę z białek wyłóż na całą powierzchnię blaszki – musi przypominać równy prostokąt. Włóż do piekarnika nagrzanego do 150 stopni z funkcją termoobiegu i piecz przez 30 minut. W tym czasie ubij śmietankę kremówkę z dodatkiem łyżeczki cukru i pokrój brzoskwinie lub inne ulubione owoce – np. wiśnie.
Po upieczeniu złap za papier do pieczenia z dwóch stron i połóż bezę na deskę wierzchem do dołu. Zdejmij ostrożnie papier do pieczenia i poczekaj 15 minut, aż lekko przestygnie. Posmaruj kremem i poukładaj owoce, następnie delikatnie i powoli zwijaj bezę w roladę. Udekoruj owocami i gotowe! Smacznego!