Jak zrobić idealne gofry? Okazuje się, że trzeba dodać jeden składnik, a będą niezwykłe w smaku, lekkie i przede wszystkim chrupiące. Mało kto wie o tym rewelacyjnym sposobie, dlatego koniecznie wypróbuj naszej receptury na najlepsze gofry.
Gofry to deser, który uwielbiają wszyscy. Najczęściej podawane są z bitą śmietaną, nutellą, owocami. Czasem jednak nie wychodzą takie, jakie byśmy chcieli – są zbite, twarde i nie chrupiące, a w dodatku smakują jak zakalec. Jak temu zaradzić? Okazuje się, że wystarczy dodać do ciasta jeden składnik – kefir. Dzięki niemu gofry będą obłędnie chrupkie i lekkie, poznaj przepis.
Jak zrobić idealne gofry? Dodaj do ciasta kefir!
Kefir dodany do ciasta na gofry sprawi, że będą nie tylko bardzo chrupiące, ale też lekkie i lepsze w smaku. Poznaj przepis.
Składniki:
» 150g mąki pszennej
» 200 ml kefiru
» 1 jajko
» 5 łyżek cukru
» 2 łyżki oleju rzepakowego
» 50 roztopionego masła
» pół łyżeczki proszku do pieczenia
» szczypta soli
Przygotowanie:
Oddziel białko od żółtka, następnie ubij pianę z białek z dodatkiem szczypty soli. Do miski z żółtkiem dodaj kefir, mąkę, cukier, roztopione masło, olej oraz proszek do pieczenia, a potem zmiksuj całość, aż nie będzie grudek. Na koniec dodaj do masy ubitą piankę z białek i wymieszaj łyżką. Smaż gofry w rozgrzanej gofrownicy przez około 5 minut. Podawaj z bitą śmietaną, owocami lub czekoladą. Smacznego!