Macie ochotę na słodkie, domowe co nieco? Prezentujemy szybki przepis na ciasteczka cytrynowe. Jest nawet opcja, że wszystkie albo przynajmniej połowę składników macie domu, więc możliwe zakupy także mogą okazać się zbędne.
Jeśli jednak będziecie musieli pójść do sklepu, to możecie oczywiście kupić gotowe słodkości, ale z pewnością zgodzicie się z nami, że domowe wypieki są o wiele lepsze. Oto lista produktów, które będą potrzebne do zrobienia obłędnych ciasteczek z nutą cytryny.
Ciasteczka cytrynowe – przepis
Składniki:
2 jajka
140 g cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
230 g miękkiego masła
sok z połówki cytryny
łyżeczka proszku do pieczenia
450 g mąki pszennej
skórka starta z cytryny
Przygotowanie:
Masło z cukrem utrzyj na jasny, puszysty krem. Potem dodaj do niego sok z cytryny, jajka i skórkę z cytryny. Wszystko miksuj, aż składniki się dobrze połączą. Na koniec wsyp obie mąki i proszek do pieczenia, wymieszaj i zacznij zagniatać ciasto. Uformuj nieduże kulki, lekko je spłaszcz i połóż na blaszce z papierem do pieczenia – zachowaj odstępy pomiędzy ciastkami. Przygotowane w ten sposób włóż do pieca nagrzanego do 180°C i piecz przez 10 minut.
Gdy ciasteczka się upieką, zostaw je na blaszce, aby ostygły. Możesz udekorować je domowym lukrem. Aby go zrobić, potrzebujesz soku wyciśniętego z cytryny (ok. 140 g) oraz szklanki cukru pudru. Najpierw cukier przełóż do miseczki (grudek pozbędziesz się, gdy go przesiejesz), dodaj do niego sok i wszystko ucieraj, aż uzyskasz białą, lekko gęstą masę. Zaraz po przyrządzeniu polej nim ciastka. Smacznego.