Gulasz to pożywna i nietrudna w przygotowaniu potrawa. Podczas duszenia z mięsa wydziela się smakowity sos, który jest świetny do polania ziemniaków czy kaszy. Dziś podpowiemy wam, jaki rodzaj mięsa idealnie nadaje się do gulaszu. Jeśli wydaje wam się, że jest to bez znaczenia, jesteście w błędzie.
Z jakiego mięsa zrobić gulasz?
Perfekcyjne kawałki mięsa wcale nie będą najlepsze na gulasz. Za to doskonale sprawdzą się te przerośnięte tłuszczykiem i włóknami. W trakcie długotrwałej obróbki cieplnej wytopią się lub rozgotują, tworząc pełen smaku, gęsty sos.
Z wieprzowiny, najlepsza na gulasz będzie karkówka, goleń, łopatka lub udziec. Tego typu części nadadzą się także na gulasz wołowy. Dobrze sprawdzi się również pręga wołowa, zawierająca liczne przerosty. Nadadzą one potrawie smakowitej kleistości. Gulasz można także przygotować z drobiu: indyka lub kurczaka. Warto postawić tutaj na golonkę indyczą bądź mięso z udźca. W gulaszu może też znaleźć poprzerastane mięso cielęce oraz baranie.
Jak przygotować gulasz?
Na początku pokrój w małą lub dużą kostkę mięso, posyp je pieprzem, a na końcu obsmaż na rozgrzanym tłuszczu. Możesz również oprószyć je solą, ale jeśli używasz wołowiny, na razie zrezygnuj z przyprawy.
Obsmażone kawałki mięsa umieść w garnku z grubym dnem albo rondlu i zalej gorącą wodą. Dorzuć ziele angielskie, listek laurowy i podsmażoną cebulę, duś całość, aż mięso zmięknie. Potrawę możesz też przygotować z innymi warzywami, np. pomidorami, marchewką, cukinią, papryką. Głębszego aromatu nadadzą gulaszowi suszone grzyby. Jeśli chcesz, aby mięso wołowe było bardziej kruche, możesz podlać je czerwonym winem. Dodatkowo danie będzie smaczniejsze, gdy wzbogacisz je o koncentrat pomidorowy. Jeśli natomiast chodzi o przyprawy, do potrawy świetnie pasują goździki, cynamon oraz papryka w proszku (wędzona, ostra lub słodka).
Jeśli chcesz przyrządzić pyszny gulasz, koniecznie zajrzyj na naszą stronę. Znajdziesz tam nie tylko przepis na ten specjał, ale także na zupę gulaszową.