Podczas pieczenia chleba warto zwrócić uwagę na kilka rzeczy. Zdarza się, że niektórzy popełniają błędy, które często są przyczyną nieudanego wypieku. Możecie ich jednak łatwo uniknąć, wtedy wasz chleb będzie idealny.
Perfekcyjnie upieczony chleb powinien mieć miękkie wnętrze i chrupiącą skórkę, a jego wyjątkowy zapach powinien unosić się niemal po całym pomieszczeniu. Taki jest też najsmaczniejszy, nawet jeśli posmarujemy go tylko masłem. Jeśli chcecie upiec chleb sami domu, powinniście wiedzieć, co zrobić, aby wyszedł idealny. Ujawniamy najczęstsze błędy i radzimy, jak ich uniknąć.
Chleb nie wyrasta
Do ciasta na chleb zazwyczaj dodaje się zakwas lub drożdże. Dzięki nim masa jest w stanie wyrosnąć, a wypiek robi się pulchny. W przypadku drożdży powinniśmy uważać, aby ich nie zniszczyć. Można to uczynić, zalewając je gorącą wodą. Dlatego zawsze należy mieszać je z ciepłą wodą, bo tylko wtedy ładnie wyrosną. Jeśli korzystamy z zakwasu, pamiętajmy, aby był on aktywny. Należy dokarmiać go przez mniej więcej 4-5 dni przed przystąpieniem do pieczenia. Dokarmianie polega na wsypywaniu do niego dodatkowej porcji wody (ok. 50 ml) oraz mąki (ok. 50 g). Przed wstawieniem do piekarnika ciasto powinno wyrosnąć w sposób naturalny w cieple.
Blada skórka
Każdy domowy piekarz marzy o tym, aby jego wypiek miał pięknie przyrumienioną skórkę. Aby taką uzyskać, należy piec chleb w optymalnej temperaturze – w niektórych recepturach powinna być ona dość niska. Dlatego, jeśli zależy nam, aby domowy chleb miał ładną skórkę, podkręćmy grzałkę na kwadrans przed końcem pieczenia. Część osób zaleca też, aby w urządzeniu, pod piekącym się pieczywem, postawić naczynie żaroodporne z wodą. Jednak najprostsza metoda na otrzymanie chrupiącej skórki polega na posmarowaniu chleba (przed obróbką termiczną) rozbełtanym jajkiem.
Chleb jest kruchy i suchy
Pieczywo po upieczeniu jest wysuszone, a podczas krojenia rozpada się? Prawdopodobnie piekło się w zbyt wysokiej temperaturze przez bardzo długi czas. Taki chleb powstanie także, gdy przesadzimy mąką. Zawsze warto podążać za recepturą i podsypać ciasto mąką dopiero po wyrośnięciu i wtedy, gdy zaobserwujemy, że faktycznie jest ono za luźne. O tym, że wsypaliśmy zbyt dużo mąki, może świadczyć także gruba, źle wyglądająca skóra, a także wyschnięte, zapadnięte wnętrze.
Zakalec
Zakalec to zmora każdego, kto piecze w domu. W przypadku chleba będzie to ciężka, gorąca masa wyglądająca nieapetycznie. Aby nie dopuścić do powstania zakalca, warto upewnić się, czy stosunek mąki do płynów jest prawidłowy (zbyt rzadkie ciasto nie jest pożądane) i ewentualnie dosypać odrobinę mąki. Niewystarczająca ilość zakwasu bądź drożdży także może spowodować, że efekt będzie marny.
Kwaśny chleb
Jeśli podczas przyrządzania ciasta na chleb przesadzimy z zakwasem, wypiek może stać się kwaśny i niezbyt smaczny. Jeżeli chcemy, aby nasz chleb dobrze wyrósł, odstawmy go w ciepłe miejsce na dłuższą w chwilę. Nadmiar zakwasu wcale nie jest pożądany. Wtedy nie tylko zmieni się smak wyrobu, ale zmianie ulegnie także jego kształt i co ważne – może on zbytnio nie wyrosnąć.