Kopytka zapiekane z pieczarkami i serem to pyszny pomysł na obiad. Ta odsłona nieco różni się od klasycznej wersji kopytek, ale jej smak to prawdziwy strzał w dziesiątkę. Poznaj przepis.
Chyba każdy z nas jadł choć raz w życiu kopytka – danie z ziemniaków, najczęściej podawane z podsmażoną cebulką i boczkiem. Dziś przedstawiamy przepis na przepyszną wersję tej potrawy w innej odsłonie. Zapiekane w piekarniku z podsmażonymi pieczarkami i serem. Takie kopytka smakują naprawdę rewelacyjnie. Warto ich wypróbować i zaskoczyć swoich bliskich.
Kopytka zapiekane z pieczarkami i serem. Pyszne i aromatyczne danie
Składniki:
» 500 g ugotowanych ziemniaków
» 110 g mąki pszennej
» 1 jajko
» pół łyżeczki soli
» 10 dużych pieczarek + sól i pieprz do smaku
» 1 cebula
» posiekany koperek
» 30-50 g sera żółtego
Przygotowanie:
Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę lub dokładnie rozgnieć, by były sypkie. Dodaj do nich sól, jajko i mąkę, następnie zagnieć ciasto. Jeśli będzie kleić się do rąk, można dołożyć odrobinę mąki.
Ciasto wyłóż na blat posypany mąką i roluj wałki o średnicy 3 cm. Krój kopytka skośnie, żeby miały podobną wielkość. Zagotuj wodę w garnku, lekko posól i wrzucaj kopytka. Gotuj je przez 4 minuty od momentu, gdy wypłyną na powierzchnię. Kiedy będą gotowe, wrzucaj je o od razu do zimnej wody na kilka sekund i przełóż do miseczki.
Cebulę posiekaj bardzo drobno, a potem podsmaż na patelni na małym ogniu. Dodaj pokrojone w paseczki pieczarki, odrobinę soli i pieprzu, podsmażaj przez około 5-8 minut, by pozbyć się nadmiaru wody. Ser zatrzyj na tarce o średnich oczkach.
W naczyniu żaroodpornym ułóż kopytka, następnie połóż pieczarki z cebulką. Posyp serem i włóż do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piecz do momentu rozpuszczenia sera – około 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika posyp posiekanym koperkiem i gotowe, smacznego!