Na pewno słyszeliście o kultowej sałatce colesław. A czy kiedykolwiek jej próbowaliście? Jeśli nie, mamy dla was świetny przepis na kapuściany klasyk. W sałatce od Jakuba Kuronia znajdziemy oprócz tradycyjnych składników także pora, który nadaje jej odrobiny pikanterii. Smak doskonale balansuje słodka pomarańcza. Jeśli spróbujcie tej wersji surówki, na pewno ją pokochacie.
Surówka colesław to uwielbiany dodatek obiadowy. W niektórych przepisach kapustę białą zamienia się na czerwoną. Dziś prezentujemy pyszny przepis Jakuba Kuronia na surówkę colesław z białą kapustą. Kucharz dolewa do sosu niewielką ilość soku pomarańczowego, dzięki czemu w potrawie można wyczuć orzeźwiające nuty.
Surówka colesław wg Jakuba Kuronia – przepis
Składniki:
100 g marchewki
biała część średniego pora
400 g białej kapusty
70 g majonezu
1 mała zielona papryczka pepperoni
30 ml octu jabłkowego
sól i pieprz w ilości do smaku
50 ml soku pomarańczowego, najlepiej świeżo wyciśniętego
Sposób przygotowania:
Najpierw opłucz pora i kapustę, aby pozbyć się zanieczyszczeń. Warzywa poszatkuj i przełóż do większej miski. Marchew obierz, a potem zetrzyj na sporych oczkach tarki. Papryczkę umyj, wydobądź z niej pestki i posiekaj. Przyrządź sos z octu jabłkowego, majonezu, soku pomarańczowego i papryczki. Dopraw go pieprzem i solą. Połącz go z warzywami. Sałatka colesław jest gotowa.