Nie masz pojęcia co podać do kotletów? A może ryż i do tego chińska surówka z receptury Ewy Wachowicz? Orientalny dodatek obiadowy będzie doskonale smakował np. ze schabowymi. Sprawi radość nawet entuzjastom klasyki. Wypróbujcie?
Przepisy Ewy Wachowicz zachęcają wspaniałym smakiem oraz nieprzeciętnymi składnikami. Wystarczy odtworzyć jej pyszny makowiec czy rozgrzewający gulasz. Dziś dowiecie się, jak stworzyć wyjątkową, apetyczną i pełną samych najlepszych składników surówkę, która przywoła nam wizyty w chińskich restauracjach.
Surówka chińska według Ewy Wachowicz – przepis
Składniki na surówkę:
1 spora marchewka
pół główki białej kapusty
sól
na sos:
3 łyżki cukru
pół szklanki oleju ryżowego
ćwierć szklanki octu ryżowego
Sposób wykonania:
Kapustę oczyść, poszatkuj i przenieś do naczynia. Marchewkę po umyciu obierz, a następnie rozdrobnij na większych oczkach tarki. Połącz ją z kapustą i wszystko dopraw solą do smaku. Do garnka wlej ocet ryżowy, wsyp do niego cukier i zagotuj. Potem wlej olej ryżowy i zacznij energicznie mieszać płyn przy użyciu rózgi kuchennej. Sos przelej do naczynia z kapustą i marchewką, dokładnie wymieszaj i odstaw do momentu, aż surówka wystygnie. Podawaj do obiadu. Smacznego.