Jak zrobić puszysty sernik? Mało kto wie, że kluczem do perfekcyjnego wypieku jest pewien trik. Musi go poznać każdy, bo dzięki temu sernik zawsze wyjdzie idealnie.
Sernik to ciasto, które uwielbia prawie każdy. Można go zrobić na wiele różnych sposobów, ale by wyszedł puszysty i kremowy, a w dodatku nie opadł, trzeba zastosować pewien genialny trik. Sprawdź czy o tym wiedziałeś, a jeśli nie to koniecznie przygotuj sernik w ten sposób, a nie pożałujesz.
Jak zrobić puszysty sernik? Ten trik powinien znać każdy
Puszysty sernik to marzenie każdego domowego cukiernika. Aby wyszedł idealnie, trzeba zastosować jeden ważny trik.
A mianowicie, chodzi o ubicie jajek z cukrem – zanim dodasz je do masy serowej bardzo ważne jest to, by ubijać je z cukrem na najwyższych obrotach miksera przez co najmniej 10 minut. Musi powstać bardzo jasny – wręcz biały! – krem o konsystencji gęstego kogla-mogla. Puszysta masa jajeczna nada niezwykłej puszystości, a w połączeniu z masą stworzy rewelacyjną konsystencję masy.
Przepis na puszysty sernik
Składniki:
» 800 g tłustego twarogu
» 200 g serka mascarpone
» 1 kostka masła lub margaryny
» 8 jajek
» 1 łyżka mąki pszennej tortowej
» 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
» 1,5 szklanki cukru
» 4 krople ekstraktu waniliowego
» starta skórka z połowy cytryny
» pół szklanki mleka w proszku
Przygotowanie:
Wyjmij jajka pół godziny przed ubiciem. Masło lub margarynę rozpuść w mikrofali i odstaw do wystudzenia.
Twaróg przemiel w maszynce lub zbleduj, by otrzymać kremową konsystencję bez grudek, następnie dodaj łyżkę mąki pszennej i skrobi ziemniaczanej. Zmiksuj mikserem, a potem dodaj wystudzone masło lub margarynę i ponownie zmiksuj do połączenia się składników, a na koniec dodaj kilka kropli aromatu waniliowego.
Jajka wbij do wysokiego, dużego garnka i dodaj cukier oraz startą skórkę z cytryny. Ubijaj je na najwyższych obrotach miksera co najmniej 10-15 minut, aż uzyskasz puszysty, biały i gęsty krem jajeczny – podczas ubijania masa bardzo urośnie dlatego pamiętaj o wysokim garnku!
Dodawaj stopniowo masę jajeczną do masy serowej cały czas miksując na średnich obrotach. Kiedy dodasz całość, wsyp mleko w proszku, krótko zmiksuj i gotowe – wlej całość do tortownicy (24cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Sernik piecz na najniższej półce w temperaturze 165 stopni przez 1 godzinę i 40 minut.