Zrób placki ziemniaczane w ten sposób, a zaskoczysz każdego ich niezwykłym smakiem. Ten sposób powinien poznać każdy smakosz!
Placki ziemniaczane to świetny pomysł na szybki obiad. Poznaj rewelacyjny trik, który sprawi, że placki będą obłędnie chrupiące i nie wchłoną ogromnej ilości tłuszczu. Koniecznie spróbuj placków w tym wydaniu.
Zrób placki ziemniaczane w ten sposób – będziesz zachwycony tym smakiem
Ten sposób jest rewelacyjny. Placki są przepyszne, bardzo chrupiące. Ich przygotowanie różni się od tych klasycznych, warto ich spróbować, bo są wyśmienite. Z dodatkiem ulubionego dipu to prawdziwy strzał w dziesiątkę!
Składniki:
» 4 średnie ziemniaki
» 1 jajko
» pół łyżeczki soli
» pieprz do smaku
» 1 mały ząbek czosnku
» 1 łyżka mąki ziemniaczanej
» odrobina szczypiorku
Przygotowanie:
Ziemniaki obierz i podgotuj je w lekko osolonej wodzie przez około 10 minut, następnie odcedź i odstaw do wystudzenia. Kiedy wystygną przeciśnij je przez praskę lub zetrzyj na tarce o średnich oczkach. Dodaj do nich jajko, szczypiorek, sól, pieprz, czosnek, mąkę ziemniaczaną.
Wymieszaj dobrze, a potem uformuj placki i układaj je na blaszce – wstaw do zamrażarki na 10-15 minut. Dzięki temu nie będą wchłaniać ogromnej ilości tłuszczu i będą chrupiące.
Placki smaż na dobrze rozgrzanym tłuszczu, podawaj z ulubionym sosem. Smacznego!