Jak gotować brokuły, by były lekko chrupkie i miały smak? Wiele osób robi to w nieprawidłowy sposób pozbawiając ich nie tylko smaku, ale też wartości odżywczych.
Brokuły to cenne warzywo dla naszego organizmu, zawiera wiele korzystnych składników odżywczych. Są idealne do sałatek, ale nie tylko, bo podane z podsmażoną bułką tartą także smakują wyśmienicie. Jak je ugotować, żeby zachować jak najwięcej smaku? Pamiętaj o jednej zasadzie.
Jak gotować brokuły? Musisz o tym pamiętać!
Wiele osób gotuje brokuły w nieprawidłowy sposób, wrzucając je najpierw do garnka, następnie zalewają całość wodą i gotują do miękkości. Ten sposób pozbawia smaku i wartości odżywczych. Brokuł nie potrzebuje wiele czasu gotowania, by można go było spożywać. Jak więc gotować go prawidłowo?
Wlej wodę do garnka i posól, następnie wstaw i czekaj, aż woda zacznie wrzeć. Dopiero wtedy wrzucaj kawałki brokułów do wody i gotuj przez 4-5 minut. I gotowe! Brokuły dzięki temu będą idealne w smaku. Smacznego!