Rogaliki z dżemem w 30 minut to idealny przepis na błyskawiczny deser. Nie trzeba czekać aż ciasto drożdżowe wyrośnie, a po upieczeniu są mięciutkie, puszyste i wyśmienite w smaku.
Te rogaliki są tak pyszne, że znikają z talerza w kilka minut. Ciasto nie wymaga wyrastania, dlatego przygotowuje się je bardzo szybko. Z tym przepisem poradzi sobie każdy, nawet najbardziej początkujący kucharz. Sprawdź i wypróbuj przepisu na rewelacyjny wypiek.
Rogaliki z dżemem w 30 minut – superpuszyste i smaczne
Składniki:
» 3,5 szklanki mąki
» 50 g świeżych drożdży
» 1/4 szklanki bardzo ciepłego mleka
» 3 jajka (temp. pokojowa)
» 4 łyżki cukru
» 250 g masła w temp. pokojowej
» dodatkowo: marmolada lub nutella
Przygotowanie:
Do miski wsyp pokruszone drożdże, a następnie wlej bardzo ciepłe, ale nie gorące mleko i wymieszaj. Do większej miski wsyp mąkę i wlej od razu wymieszane z mlekiem drożdże. Dodaj jajka, cukier, miękkie masło, a potem całość zagnieć na jednolite ciasto. Nie dosypuj większej ilości mąki.
Z ciasta uformuj większą kulę i podziel ją na 4 równe części, następnie każdą z nich rozwałkuj i podziel na 8 trójkątów. Podstawy trójkątów posmaruj marmoladą lub czekoladą i zwiń je w rogaliki. Przełóż na blaszkę, a na koniec posmaruj je jajkiem.
Piecz rogaliki w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15-20 minut. Po upieczeniu posyp je cukrem pudrem, smacznego!