Zupa cygańska to pożywne danie, które ugotujesz w 30-40 minut. Zawiera pyszne dodatki, którymi są: kiełbasa węgierska, ziemniaki i papryka. Dzięki podsmażonym na oliwie warzywom zupa staje się wyjątkowo aromatyczna i momentalnie znika z talerzy. Sprawdź recepturę na zupę cygańską z dodatkiem kiełbasy.
Zupa cygańska to łatwa i szybka w wykonaniu potrawa pełna zdrowych warzyw. Jeśli nie masz pomysłu, co przygotować na obiad, wypróbuj tę wersję zupy. Zachwyci cię nie tylko jej bogaty aromat, ale także wyrazisty smak, który zawdzięcza m.in. papryce. Do zupy pod koniec gotowania dodaj koncentrat pomidorowy. Pomidory wyśmienicie komponują się z aromatem mięsa oraz innych warzyw. Gotowe danie możesz podać z kromkami świeżego chleba.
Zupa cygańska z kiełbasą – przepis
Składniki na 4-5 porcji:
puszka pomidorów krojonych
duża węgierska kiełbasa z papryką lub 2 mniejsze
cebula
4 młode ziemniaki
łyżeczka koncentratu pomidorowego
papryka żółta
papryka czerwona
2 łyżki oliwy z oliwek
liść laurowy
papryka mielona słodka
sól, pieprz
Wykonanie:
Papryki, ziemniaki i kiełbasę pokroić w plastry, a następnie cebulę posiekać w kostkę. W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę i wrzucić go niego rozdrobnioną cebulę, a potem chwilę podsmażyć. Dorzucić plasterki kiełbasy, krótko podsmażyć. Następnie dodać ziemniaki, paprykę żółtą i czerwoną. Wszystko posypać pieprzem, solą, sproszkowaną papryką i smażyć, aż mięso i warzywa zaczną ładnie pachnieć. Do garnka włożyć liść laurowy, dodać koncentrat pomidorowy i pomidory z puszki. Po chwili wszystkie składniki zalać wodą – powinny być nią w pełni przykryte. Zupę gotować, aż kartofle zmiękną, potem należy doprawić ją do smaku papryką mieloną, pieprzem i solą. Smacznego.