Dodaj ten składnik do mięsa mielonego na kotlety, a będziesz pozytywnie zaskoczony efektem. Dzięki temu kotlety nabiorą zupełnie innego, lepszego wymiaru.
Kotlety mielone to ulubione danie w polskich domach. Podane z tłuczonymi ziemniaczkami posypanymi świeżym koperkiem w towarzystwie zasmażanych buraków to połączenie idealne. Aby kotlety wyszły przepyszne w smaku i nie były suche, warto dodać do mięsa pewien składnik. Sprawdź i wypróbuj.
Dodaj ten składnik do mięsa mielonego – kotlety będą pulchne i soczyste
Aby kotlety mielone wyszły przepyszne, dodaj do mięsa odrobinę sody oczyszczonej. Dzięki niej wyją lekkie, pulchne, soczyste i wyśmienite w smaku. Soda zmiękczy mięso i po usmażeniu kotlety nie wyjdą twarde, suche i zbite. Warto dodać ten składnik. Jeśli spróbujesz to już zawsze będziesz przygotowywać mielone w ten sposób.
Przepis na kotlety mielone z sodą oczyszczoną
Składniki:
» 500 g mięsa wołowo-wieprzowego wołowiny
» 200 ml bulionu wołowego
» 8 g sody oczyszczonej
» 2 ząbki czosnku
» pół cebuli
» bułka namoczona w mleku
» odrobina soku z cytryny
» pieprz i sól w ilości do smaku
Przygotowanie:
Mięso przełóż do miski i dodaj startą cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, bułkę moczoną wcześniej w mleku, sodę oczyszczoną, następnie dopraw solą i pieprzem. Pokrop odrobiną soku z cytryny, a potem wyrabiaj mięso. W trakcie wyrabiania dodawaj po trochu bulion wołowy.
Formuj kotlety o dowolnym kształcie, a potem smaż je na dobrze rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju rzepakowego. Podawaj z ziemniakami i buraczkami, smacznego!