Zrób cukinię w ten sposób, a zachwycisz każdego – nie tylko smakiem, ale także wyglądem, bo danie prezentuje się obłędnie. Poznaj przepis i wypróbuj.
Ten przepis jest rewelacyjny w smaku. Jeśli lubisz cukinię, to koniecznie przygotuj ją w nieco inny sposób. Nie trzeba jej smażyć, dlatego jest to zdrowsze dla organizmu. Spróbuj, a nie pożałujesz.
Zrób cukinię w ten sposób, a smakiem zachwycisz każdego
Rolada z cukinii składa się z pysznego placka oraz kremu, który idealnie podkręca smak. Całość robi się błyskawicznie, idealnie sprawdzi się na każdą okazję.
Składniki:
» 2 cukinie
» 6 jajek
» sól, pieprz
» 250 g ricotty
» 3 ząbki czosnku
» koperek świeży
Przygotowanie:
Cukinię umyj i zetrzyj jedną na tarce o drobnych oczkach, a drugą pokrój w bardzo cieniutkie plastry. Jajka wbij do miski i dopraw solą oraz pieprzem, następnie zmiksuj całość, aż pojawi się pianka. Dodaj do jajek startą cukinię i wymieszaj.
Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia, aby dobrze przylegał. Wlej całą masę, a na wierzchu poukładaj cienkie plasterki na całą powierzchnię. Na koniec lekko posól placek i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na 20 minut.
Do miseczki przeciśnij ząbki czosnku, posiekaj koperek, następnie dodaj ricottę. Wymieszaj dokładnie i odstaw do lodówki. Gdy placek będzie gotowy, pozwól mu ostygnąć, a potem posmaruj go od wewnętrznej strony serkiem. Zwiń w roladkę i owiń folią spożywczą. Włóż do lodówki, aby rolada lepiej się kroiła.
I gotowe, smacznego!